Zajhatások

 

A felnőttkori halláscsökkenés leggyakoribb kiváltó oka a zajártalom: minden erős zajforrás károsít, és ebbe beletartozik a munkahelyi hangforrásokon túl a fiatalok körében népszerű zenei eszközök, például az mp3 lejátszók tartós használata is. Egy angol vizsgálat szerint a 18 és 24 év közöttiek csaknem 40 százaléka hallgat 105 decibelnél is nagyobb hangerejű zenét, többnyire fülbe dugható készülékkel, például mp3 lejátszóval. Ilyen hangerővel hetente maximum 25 percig lenne szabad zenét hallgatni, máskülönben a folyamatos megterhelés miatt körülbelül 5 év múlva jó eséllyel alakulhat ki jelentős hallásvesztés.

 


Ha a fülünkben működő érzékelősejteket nagyon erős hanghatásnak tesszük ki, a sejtek károsodhatnak vagy akár meg is semmisülhetnek. Ez a folyamat ráadásul visszafordíthatatlan, a károsodott vagy elhalt érzékelősejtek nem állíthatók helyre, a tartós nagy zaj maradandó halláskárosodást okozhat. Ezért is kiemelten fontos, hogy vigyázzunk hallásunkra, kerüljük az erős zajforrásokat, vagy, ha ez nem oldható meg, akkor legalább próbáljuk védeni hallásunkat, füldugók használatával. A 80 decibel feletti tartós hanghatás esetén például a munkahelyeken is zajvédelemről kell gondoskodni, bár ma ezt még sokan nem tartják be, veszélyeztetve ezzel hallásukat. Érdemes ezért tisztában lenni azzal, milyen erejű hangforrás közelében mennyi ideig lehet tartózkodni, illetve egy-egy cselekvés milyen hangerővel jár.

20 dB: levélhullás, suttogás társalgás
40-60 dB: belvárosi forgalom
70-80 dB: koncert
90-110 dB: légkalapács
110-130 dB: felszálló repülő
140 dB felett: fájdalomküszöb


Az ép hallás megóvása érdekében érdemes a zajos helyeken védőeszközöket, füldugót használni. Ezek az egyéni méretre készített kis dugók mindössze pár ezer forintért beszerezhetők, és alig észrevehető módon, ám jelentős védelmet nyújtanak többek között koncerteken, vadászaton vagy munkahelyen, de akár reptéren is. Az Acusticusnál valamennyi füldugó beszerezhető, egyéni méretben, különleges színekben és mintákkal, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

 

Gondolná?

 

Elképzelhető, hogy 50 éves korára a mai fiatalok egyharmadának hallókészüléket
kell viselnie.
A hordozható médialejátszót hallgatók csaknem 10 százalékát fenyegeti maradandó
hallásvesztés, ha öt éven át minden nap egy óránál tovább magas
hangerőn hallgatják a lejátszót.
A mobiltelefonok használata ugyanakkor csak átmeneti halláskárosodással járhat.

 

 

elérhetőségek

Debrecen, Bem tér 14.

Hajdúböszörmény, egészségügyi központ

Püspökladány, egészségügyi központ

Berettyóújfalu, Tisza István Kórház

Eger, Dobó tér 2.

Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 1-3.

Eger, Markhot Ferenc Kórház

Tiszaújváros, városi rendelőintézet