A hallókészülékekről

 

A hallókészülék egy mikrofonból, hangszóróból és erősítőből álló, elemmel működő mikrochip. Jóllehet a hallókészülék nem adja vissza viselőjének eredeti hallását, de a fejlett digitális technológia révén ez a kis szerkezet ma már alkalmas arra, hogy a hallásvesztésből adódó hátrány leküzdésében a megfelelő segítséget nyújtja viselőjének. A digitális chip képes arra, hogy a beszéd kiemelésével egyidejűleg csökkentse a zavaró, külső zajokat.

A hallókészülékek napjainkban teljesen más képet mutatnak, mint korábban. A ma kapható hallókészülékek alig nagyobbak, mint egy kávébabszem, sőt, vannak olyan típusok, amelyek méretüknél és elhelyezésüknél fogva valóban láthatatlanok. Nagyon fontos azonban, hogy ne a méret alapján válasszuk ki a megfelelő típust: az erősítés mértéke, az automatikus működés és szabályozás lehetősége, az egyén sajátos és speciális igényei, a kezelhetőség és nem utolsósorban az ár mind kiemelten fontos szempont egy hallókészülék kiválasztásánál.

 

 

Jóllehet, a hallókészülék nem "gyógyítja" meg az eredeti hallást, de teljes mértékben kihasználja azt a hallóképességet, ami megmaradt. A megfelelő hallókészülékkel viselője ismét tevékeny életet élhet. Különösebb erőfeszítés nélkül hallja családját, barátait, kollégáit, intézheti hivatalos ügyeit, és meghallhatja a rég elfeledett környezeti hangokat, például egy madár csicsergését is.

 

 

elérhetőségek

Debrecen, Bem tér 14.

Hajdúböszörmény, egészségügyi központ

Püspökladány, egészségügyi központ

Berettyóújfalu, Tisza István Kórház

Eger, Dobó tér 2.

Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 1-3.

Eger, Markhot Ferenc Kórház

Tiszaújváros, városi rendelőintézet