Hallásproblémák időskorban

 

Az öregedés gyakori velejárója a halláscsökkenés, vagy másként fogalmazva: a halláscsökkenések leggyakoribb formája az öregedési folyamat következménye. A hallásromlás ugyanis gyakran a szőrsejtek fokozatos elhalásával magyarázható, de ennek mértéke egyénenként változó. Van, akinél már ötvenes évei elején lejátszódik a folyamat, míg másoknál akár nyolcvanéves korukban is elhanyagolható az érzékelősejtek számának csökkenése. Az azonban bizonyos, a betegek száma a korral együtt nő: 1000 újszülöttből halláskárosodással egy gyermek születik, a 18 év alatti fiataloknál 1000-ből 17 gyereket érint a halláskárosodás, míg ugyanennyi 65 év felettiből már 314 embert. A 75 éveseknek pedig már körülbelül 50 százaléka küzd hallásproblémákkal.
A halláscsökkenés első jelei: zajos környezetben, családi összejöveteleken nehézkesebb beszédértés, a halk környezeti hangok – például madárcsicsergés – pedig teljesen megszűnnek. Eleinte jellemzően a magasabb frekvenciájú hangok esnek ki a
„hallókörből”, idővel azonban a kör bővülhet.

 

 

Az időben felismert és kiszűrt halláscsökkenések azonban jó eredménnyel kezelhetők,
sikeres terápiával vagy hallókészülékkel pedig megelőzhető az elszigetelődés,
a magányossá válás, különösen az idős emberek körében. Mégis, sokan ódzkodnak a vizsgálatoktól, az utánajárástól vagy épp a készülékek viselésétől. Jelenleg a fejlett országokban a lakosság 2,3 százaléka visel hallókészüléket, de további 5,8 százaléknak lenne még szüksége erre. Fontos tehát, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk: ha nem érti mások szavát, gyakran kell visszakérdeznie, hangosan hallja csak a tévét, forduljon szakemberhez, mert a hallásprobléma kezelhető.


Gondolná?


A férfiaknál gyakrabban jelentkezik az időskori nagyothallás, mint a nőknél.
50 év felett már mindenkinek érdemes lenne a hallását is megvizsgáltatnia.

 

 

elérhetőségek

Debrecen, Bem tér 14.

Hajdúböszörmény, egészségügyi központ

Püspökladány, egészségügyi központ

Berettyóújfalu, Tisza István Kórház

Eger, Dobó tér 2.

Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 1-3.

Eger, Markhot Ferenc Kórház

Tiszaújváros, városi rendelőintézet