Gyerekkori hallásproblémák

 

Bár ezer újszülöttből ma csak egy születik halláskárosodással, a hazai adatok is azt jelzik, hogy egyre gyakoribbak a hallásproblémák a 3 év alatti gyerekek körében is. A hallás ráadásul a beszéd és a megfelelő fejlődés egyik alapfeltétele, így semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha azt érzi a szülő, hogy gyermeke nem hall jól. 

Ha már a szülők is észreveszik, hogy gyermekük nem ért minden szót és gyakran visszakérdez, mindenképp fontos még iskolakezdés előtt a beszédészlelési zavarok okát kideríteni. Az enyhe fokú halláscsökkenés ráadásul meglepően gyakori: az iskolás korúak 10-15 százalékánál is jelen lehet, felismerés és kezelés nélkül pedig az iskolai teljesítményre is negatív hatással lehet.
A hallásproblémák ugyanakkor a következő generációt is egyre inkább érinti: előrejelzések szerint 20-30 év múlva a mai fiatalok egyharmada számolhat halláscsökkenéssel, ha nem tesznek, teszünk ez ellen semmit. Mindebben nagy szerepük van az mp3-lejátszóknak, a szórakozási szokásoknak, koncerteknek, általában véve a túlzott hangerejű zenehallgatásnak és a háttérzaj növekedésének is.

 

 

A hallás elengedhetetlenül fontos a gyermekek fejlődése szempontjából. A hangok, szavak felismerése, utánzása az alapja a beszéd kialakulásának, fejlődésének. A hallás nem csupán egy érzékelő rendszer, hanem felelős a gyermek beszédén túl a személyiségének, viselkedésének kialakulásában is.
Ma már köztudott, hogy a halláscsökkenésnek semmi köze sincs az alacsony intelligenciaszinthez, az értelmi képességekhez. A fel nem fedezett vagy nem megfelelően kezelt gyermekkori halláscsökkenések viszont okozhatják a gyermek tanulási és viselkedési zavarait. Az emberi hallás képessége a születés pillanatában teljesen kifejlődött, és ma már újszülött korban, objektív módon végzünk hallásszűrést. A korai felismerés és ellátás elengedhetetlenül fontos a baba 6 hónapos kora előtt, hiszen megfelelő hallásrehabilitációval akár egy nagyfokú halláscsökkenéssel született gyermek beszédfejlődése is megközelítheti épen halló társaiét.

 

elérhetőségek

Debrecen, Bem tér 14.

Hajdúböszörmény, egészségügyi központ

Püspökladány, egészségügyi központ

Berettyóújfalu, Tisza István Kórház

Eger, Dobó tér 2.

Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 1-3.

Eger, Markhot Ferenc Kórház

Tiszaújváros, városi rendelőintézet