A hang útja

 

A második legfontosabb hírcsatornánk a fülünk. A mechanoreceptorokból a hallószerv a fejlődés teljesen eltérő lépcsőjén alakult ki. A hallás szerve a belső fülben elhelyezkedő hallócsiga cochlea. (Ugyanitt található az egyensúly érzékelésére szolgáló vesztibulum is.)

A fül a maga több mint egymillió mozgó alkatrészével a test legkomplexebb apparátusa. A hang útját a belső fülig, majd a keletkezett elektromos impulzusokét a hallóidegen keresztül az agyig már hosszú ideje sikerült tisztázni, ám hogy ebben a borsószemnyi belsőfülben hogyan lesz a legfinomabban elemzett s összetevőire bontott hangokból elektromos impulzus, az a jelenlegi kutatásoknak is csak a kezdete. A hangregiszterek receptorai a szőrsejtek. Az alaphártyára támaszkodva réteget alkotnak, s szorosan egymáshoz kapcsolódnak. Bár nincsenek axonjaik és dendritjeik, szinaptikus kapcsolatokat képeznek az afferens és efferens idegsejtekkel.

A szőrsejtek csúcsában nyúlványok vannak, ezeket aktív filamentumokból álló kötegek, sztereociliumok alkotják. Az emberi fülben kb. egymillió ilyen receptorszervecske található, s különböző hosszúságuk és vastagságuk folytán különböző frekvenciákra vannak hangolva. Ez teszi képessé fülünket a hangingerek megdöbbentően finom analízisére.

 

A hanghullám

 

A levegő mozgása, a hanghullám rezgésbe hozza a dobhártyát, s ez a rezgéseket a hallócsontocskákon keresztül átadja a cochleát betöltő folyadéknak. A folyadék mozgásba hozza a sztereociliumokat, amelyek az őket összekötő finom szálak megfeszülése, illetve lazulása révén változtatják a szőrsejtek membránjaiban az ioncsatornák áteresztőképességét. Így alakulnak át a mechanikai ingerek elektromos impulzusokká.

Az idegi impulzusokká alakított ingerületet a bipoláris érzősejtek az agytörzsbe szállítják, ahonnan átkapcsolása után a középagy colliculus inferior (alsó ikertest) nevű részébe kerül, amelynek sejtjei "feldolgozzák" a hang irányát, a frekvenciaváltozásokat stb. A colliculus inferior dolgozza ki a reflexválaszokat a hangingerekre, amelyek egy része azután nem is kerül tovább. A következő állomás a talamusz, a corpus geniculatum mediale. Innen már frekvencia szerint osztályozva kerülnek a hanginformációk az elsődleges hallókéreg oszlopaiba, amelyek a halántéklebeny felső tekervényeiben foglalnak helyet. A modulok sejtjei rendkívül specializáltak a frekvenciákra, a frekvenciaváltozásokra (felfelé vagy lefelé) stb. A hangforrás térbeli helyzetét a két fülből érkező azonos hangok által aktivált neuronok határozzák meg. Az elsődleges hallókéreg azután együttműködik a másodlagossal a hanginformációk azonosításában, feldolgozásában.

A hallókéreg szoros kapcsolatban van a limbikus rendszerrel, s ez magyarázza a hanginformációk érzelmi színezetét (zene).

elérhetőségek

Debrecen, Bem tér 14.

Hajdúböszörmény, egészségügyi központ

Püspökladány, egészségügyi központ

Berettyóújfalu, Tisza István Kórház

Eger, Dobó tér 2.

Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 1-3.

Eger, Markhot Ferenc Kórház

Tiszaújváros, városi rendelőintézet