Maradjunk csendben!

A siketek világnapja alkalmából szeptember utolsó hetében számtalan érdekes programmal, előadásokkal, bemutatókkal, beszélgetésekkel, zenével, humorral és füldugós felvonulással vártuk a hallássérülteket és épen hallókat. Ízelítő a hét eeseményeiből.

Füldugós séta, gólyalábasokkal

Füldugós séta, gólyalábasok és óriásbábok, vásári kavalkád, néma csend – az egész hetes programsorozat egy rendhagyó eseménnyel zárult szeptember 29-én. Az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház gólyalábasainak és zenészeinek kíséretében füldugós sétára hívtunk mindenkit, aki szívesen csatlakozott a rendezvényhez, amellyel a siketekre és nagyothallókra, illetve a környezeti zajra próbáltuk felhívni a figyelmet.  A füldugós séta a Bem térről a Déri Múzeumig vonult, a gólyalábasok és zenészek pedig hol vásári hangulattal és kavalkáddal, hol pedig némán, ugyancsak bedugott fülekkel vezették a menetet. Bár a füldugókkal sem lettünk teljes csendben, de a dugók megszűrték azt a zajt, ami nélkül mindenképp halkabb lenne az életünk. Mindenki addig maradt így, amíg kedve tartotta, a csend ezen a délelőttön szabadon választható volt. 

Megfoghatom? A gyerekek a programokon

Kisebbek és nagyobbak, épen hallók és hallássérültek egyaránt megtapogathattak, összefogdoshattak mindent ezekben a napokban, ami csak a kezükbe akadt. S hogy minél többféle anyag akadjon a kezükbe, arról külön múzeumpedagógus gondoskodott.

A siketek világnapja alkalmából rendezett programsorozatunkon kiemelt figyelmet fordítottunk a gyerekekre, az őket érintő és nekik szóló előadások, bemutatók mellett izgalmas, tapintásra épülő foglalkozásokra is vártuk a négy évnél nagyobbakat. S mivel a bab, lencse, borsó, a faágak, a ragasztó, a kavicsok és különböző tárgyak rendkívüli érdeklődést keltettek, a foglalkozásokba – több-kevesebb sikerrel – az egészen kicsik is bekapcsolódtak. 
 

A csodakutyákkal

A rnedezvény első estéjén a Csodakutya Alapítvány négylábú segítői mutatkoztak be. A részt vevő gyerekek valamennyien bátran és érdeklődve közeledtek már az első percekben is a csodakutyákhoz. 

elérhetőségek

Debrecen, Bem tér 14.

Hajdúböszörmény, egészségügyi központ

Püspökladány, egészségügyi központ

Berettyóújfalu, Tisza István Kórház

Eger, Dobó tér 2.

Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 1-3.

Eger, Markhot Ferenc Kórház

Tiszaújváros, városi rendelőintézet