akusztika

Decibel (dB): a leghalkabb hang, amit egészséges hallású ember hallhat, kb. 20 mikro Pascal hangnyomás. A hangerő szintjének mérésére a logaritmikus dB skálát használják a világon egységesen, de mivel nem fejezi megfelelően a hangossági viszonyokat, más skálákat is használnunk kell. Leggyakrabban használjuk a dB SPL-t, illetve a dB HL -t, a kettő közötti különbség 20dB. A dB SPL egy normál hallású ember által meghallható leghalkabb hang 1000 Hz-nél. Tekintettel arra, hogy egészséges, fiatal személyek nem egyformán hallanak 125 Hz- 8000 Hz-között, ki kellett választani egy másik skálarendszert is. Egy új átviteli érték szerint egy "kiegyenesítéssel" egy teljesen átlagos hallású fiatalt minden egyes frekvencián 0 dB-es hallásszintre hozták a dB HL szerint. Ez a dB HL a leginkább elterjedt.

 

Hertz (Hz): Egy másodperc alatti rezgésszám. Frekvenciának nevezzük azt az értéket, amelyen a hang rezeg. Az emberi hallásküszöböt 125 Hz és 8000 Hz között mérjük audiométer segítségével.

 

Audiogram: dB HL-ben mért, a beteg közreműködése alapján jelzett és ábrázolt hallásküszöb grafikus megjelenése 125 Hz- 8000 Hz között. A vertikális tengelyen 0-120 dB az egyén által jelzett leghalkabb tiszta hang adja a halláscsökkenés mértékét. Mindkét fülön külön kell mérni és jelölni a lég és csontvezetéses hallásküszöböt. A légvezetést fejhallgatón, a csontvezetést a fül mögött található processus mastoideusra helyezett, a vibráció útján tovaterjedő hangot biztosító hallgatóval mérjük. Az audiogrammon jelölhetjük még a kellemességi MCL és a kellemetlenségi UCL hallásküszöböt is, aminek hallókészülék beállításánál lehet jelentősége.

 

UCL (Uncomfortable Loudness Level): tisztahanggal végzett kellemetlenségi küszöb meghatározása. A hallásküszöb és a kellemetlenségi küszöb közötti intenzitás szint különbsége adja a hallás dinamikatartományát. Ezt a tartományt használjuk ki a megfelelő hallókészülék beállításhoz.

 

FEED-BACK (visszacsatolás, gerjedés): fül mögötti hallókészülékek esetén a nem megfelelő egyéni illeszték, hallójárati készülékek esetén a nem megfelelő hallójárati "ház" gerjedéshez, sípoláshoz vezethet. Ma ezek a problémák már kiküszöbölhetőek.

 

Okklúzió: külső fül, hallójárat elzárása (fejhallgató, egyéni illeszték, hallójárati hallókészülék) következtében hangérzékelésre reagált torz hangok keletkezését értjük alatta. Hordószerű, visszhangos, orrhangzós saját hang felerősödése, torzulása hallókészüléken keresztül. A hangérzékelés egészséges hallású embereken is tesztelhető (tenyerével lezárja a fülkagylót).

 

elérhetőségek

Debrecen, Bem tér 14.

Hajdúböszörmény, egészségügyi központ

Püspökladány, egészségügyi központ

Berettyóújfalu, Tisza István Kórház

Eger, Dobó tér 2.

Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 1-3.

Eger, Markhot Ferenc Kórház

Tiszaújváros, városi rendelőintézet