A hallókészülékek típusai

 

A hallókészülékek elhelyezhetők a hallójáratban és a fül mögött, mindkét esetben többféleképpen is. Az alábbiakban a hallókészülékek típusait ismertetjük, azok elhelyezése, illesztése vayg épp mérete szerint. 


Hallójárati készülékek

 


1. Mélyhallójárati C I C (Complletely-In-the-Canal) készülékek:


A hallójárat mélyén (láthatatlanul) helyezkedik el, közepes halláscsökkenés javítására alkalmas, gyermekek esetében egyéni szakorvosi elbírálással alkalmazható.


2. Hallójárati Canal, Concha (MIC, ITC, ITE) készülékek:


A hallójáratban elhelyezendő, több méretben elkészíthető, kis, közepes és enyhén súlyos halláscsökkenésben alkalmazható.


Fül mögötti készülékek (BTE):

 


Ezeket a készülékeket a fül mögött helyezik el és egy fülillesztékkel csatlakoztatják. Bármilyen típusú halláscsökkenésre alkalmazhatók, súlyos fokú halláscsökkenés esetén csak ez a típus jelenthet megoldást viselőjének. A választékban a legkisebb mérettől a szupererős készülékig minden megtalálható. Azt azonban ne felejtsük el, hogy egyetlen hallókészülék sem képes a hallásproblémák teljes megszüntetésére, és nem minden felhasználó számára fogja ugyanazokat az előnyöket nyújtani. Ezért fontos, hogy az audiológus és Ön együtt válasszák ki a megfelelő típust és minőséget, és a valós élethelyzetben is kipróbálhassa valamennyi típust. 

Az utóbbi időben egyre kedveltebb a "hallókészülékkel" kevésbé azonosítható, színes házzal ellátott készülék is.

 

Nyitott illesztésű hallókészülékek

A legújabb fejlesztéseknek és az eddigi tapasztalatoknak köszönhetően ez a legkedveltebb típus. Diszkrét megjelenésű, a legtermészetesebb hangzást biztosítja, a fülbe helyezhető pici dóm pedig nem okoz telítettség- és dugultságérzést. Elegendő a hangokat a hangszóróból egy szinte láthatatlan vékony csővel - a végén egy lyukacsos dómmal - a hallójáratba vezetni. Ennek révén alkalmazható abban az esetben is, ha a hallójárati készülék dugultságérzést okozott. További előnye, hogy nem kell a fülről lenyomatot készíteni, ezért azonnal kipróbálható és véglegesen illeszthető. A nyitott illesztésű készülékek főleg a magas hangokat erősítik, amire egyébként a betegek jelentős részének szüksége van. Abban az esetben, ha nyitott illesztéssel nem megfelelő a mély hangok erősítése, adható hagyományos könyökkel és illesztékkel is.

 

elérhetőségek

Debrecen, Bem tér 14.

Hajdúböszörmény, egészségügyi központ

Püspökladány, egészségügyi központ

Berettyóújfalu, Tisza István Kórház

Eger, Dobó tér 2.

Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 1-3.

Eger, Markhot Ferenc Kórház

Tiszaújváros, városi rendelőintézet