A halláscsökkenés típusai és kezelése

 

A halláscsökkenés kialakulása, illetve a sérült részek alapján többféle lehet.

 

Idegi vagy percepciós halláscsökkenés

 

Idegi (sensoneuralis) vagy percepciós halláscsökkenésről akkor beszélünk, amikor a hallóideg, a hallópálya, a hallókéreg vagy a belső fül (csiga) idegelemei károsodnak, azonos mértékben csökken a lég és a csontvezetéses hallásküszöb is. (Basocochlearis a magas frekvenciára, mediocochlearis a beszédfrekvenciára, apicocochlearis a mély frekvenciára, pancochlearis a minden frekvenciára kiterjedő halláscsökkenésekben.) Ilyenkor nem jut elegendő ingerület az agy hallásközpontjaiba. Az idegi halláscsökkenés gyakran az öregedés velejárója, de tartós nagy zajhatás is okozhatja. Az idegi eredetű halláscsökkenéses panaszok esetében a terápia célja a halláscsökkenés mérséklése, kompenzálása. A halláscsökkenés mérséklésére vagy megszüntetésére általában a hallókészülékek jelentenek megoldást, de egyes esetekben implantátum beültetésére is sor kerülhet.

Az idegi halláscsökkenés tovább osztályozható aszerint, hogy a belső fül hangérzékelő végkészülékei károsodtak, vagy a hallóideg és a hallópályák valamelyike sérült. Idegi eredetű halláscsökkenéssel jár a cochlea, a hallóideg és hallómagvak megbetegedése, melyet vírus, ototoxikus gyógyszerek, vérellátási és anyagcserezavar, akusztikus trauma (zajártalom), tumor, agytörzsi folyamatok, különböző megbetegedések, presbyacusis (korral járó hallásvesztés) genetikai öröklődés is okozhat.

 

Vezetéses halláscsökkenés

 

A vezetéses halláscsökkenés oka, hogy a hangvezető rendszer elemei (például a dobhártya, a hallócsontok vagy a hallójárat) sérülnek, a hallójáratban vagy a középfülben mechanikus okok miatt romlik a hangvezető képesség. Ilyenkor a dobhártya és a hallócsontocskák nem továbbítják megfelelően a rezgéseket a belső fül mögé, a légvezetéses hallás károsodott, de a csontvezetéses nem. Ezt a halláscsökkenést egyes sérülések (például koponyasérülés) vagy betegségek (például hallójárat-gyulladás, heveny és krónikus középfülgyulladás, dobhártyasérülés) is okozhatják. Otoscopiával felismerhető a fülkagyló, külső hallójárat, dobhártya elváltozása. Vezetéses halláscsökkenés esetén felmerül továbbá a hallócsontláncolat fixáltsága, megszakadása, hegesedések, tympanosclerosis lehetősége is.
A vezetéses halláscsökkenés kezelése a kiváltó októl függ. Ha a középfülben felgyűlt folyadék vagy a hallójáratot eldugító fülzsír okozza, akkor a folyadék leszívása vagy a fülzsír eltávolítása a megoldás. A vezetéses halláscsökkenés szakorvos vezette fülészeti kezeléssel és/vagy műtéttel javítható.

 

Kevert típusú halláscsökkenés


Néha egyidejűleg fennállhat mindkét típusú halláskárosodás is, amit kevert típusú halláscsökkenésnek nevezünk. Centralis halláscsökkenésnél a primer, illetve szekunder hallókéreg betegsége, károsodottsága mutatható ki, továbbá az auditoros szignál felfogásának zavara (pl. sclerosis multiplex, agytumor, fejtrauma).

elérhetőségek

Debrecen, Bem tér 14.

Hajdúböszörmény, egészségügyi központ

Püspökladány, egészségügyi központ

Berettyóújfalu, Tisza István Kórház

Eger, Dobó tér 2.

Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 1-3.

Eger, Markhot Ferenc Kórház

Tiszaújváros, városi rendelőintézet